Histaminintolerans

Histaminintolerans

 Att man mår dåligt efter att ha ätit en viss typ av mat eller dryck behöver inte alltid ha en allergisk orsak.

Det kan även bero på att kroppen inte klarar av att bryta ner histamin, en biogen amin.

Vad är Histaminintolerans?
Histamin är ett naturligt ämne, en biogen amin, som spelar en viktig roll vid alla allergiska reaktioner och som medverkar i immunsystemet och hjälper kroppen att försvarar sig mot främmande ämnen. Histaminintolerans uppstår när kroppen inte längre tolererar livsmedel som innehåller stora mängder histamin, eller när kroppen, på grund av dåligt fungerande eller brist på enzymet Diaminoxidas, DAO, inte kan ta hand om och bryta ner det histamin som intas med föda.

Brist på DAO-enzymet kan vara medfödd eller förvärvad. Hos patienter med ovanligt låg aktivitet av DAO kan det bero på en hämning av enzymet. Denna hämning är ofta orsakad av intag av medicin såsom; smärtstillande preparat, läkemedel mot astma, slemlösande medel, blodtryckssänkande medicin eller antibiotika.

Vilka är symptomen?

  • Migrän, huvudvärk 
  • Yrsel, blodtrycksfall 
  • Magsmärtor, kramper 
  • Diarré omväxlande med normala faser 
  • Förstoppning 
  • Uppkördhet, gasbildning i magen 
  • Hudutslag, eksem, nässelutslag 
  • Rinnande näsa och/eller ögon efter måltid

Livsmedel som innehåller Histamin
Histamin kan förekomma i höga nivåer i till exempel rött vin, ost, salami, surmjölksprodukter och i viss fisk och fiskeriprodukter som tonfisk, makrill, sardiner och fiskolja.

Det finns betydande skillnader mellan dessa produkter, främst på grund av behandling, lagring och färskhet. Grundregeln är att ju längre ett livsmedel lagras eller mognar, desto högre histamininnehåll.

Förutom livsmedel som är rika på histamin, finns det livsmedel som i sig inte innehåller stora mängder histamin, men som stimulerar ämnen som påverkar frisättningen av histamin. Det gäller bland annat; choklad/kakao, tomater, jordgubbar, citrusfrukter, ananas, papaja och mango.

Hur går testet till?
Genom analys av ett blodprov mäter man aktiviteten hos det DAO som finns i blodet och utvärderar graden av histaminintolerans.